zaterdag 28 juli 2012

Wedstrijddag 5 + 6 + 7


Door WIFI-problemen konden we de blog gisteren niet posten dus lees hem alsof hij van gisteren is!

Hier zijn we weer, gisteren konden we nog geen blog posten over eergisteren omdat door verschillende protesten de resultaten nog niet bekend waren gemaakt. Vanmorgen was er geen tijd om nog een blog te schrijven. Zo dus vandaag een samenvatting die drie dagen beslaat.

Sailing 1

Wat heb je nodig om te zeilen? Een boot, zeilen, wat touw en … wind! Oei, dat was de organisatie blijkbaar even vergeten. Woensdagochtend rond een uur of elf begonnen we aan ons lekker potje dobberen, de boten met lichtere masten en zeilen schoten (dat is nu misschien niet echt het juiste woord maar kom) vooruit en bleven voorin. Wij speelden haasje over met Quebec en eindigden helaas net achter hun op de achtste plaats. We verliezen dus weer een punt op onze rechtstreekse concurrent voor de vijfde plaats, ook onze zesde plaats is in gevaar doordat USA de wedstrijd won en zo over ons springt in het algemeen klassement. Van boven ligt ook weer alles open, Ierland werd gediskwalificeerd en Noord-Ierland eindigde op een elfde plaats waardoor Groot-Brittanië plots aan de leiding komt.

Navigation

Dit is een wedstrijd die ons zeer goed ligt. Je krijgt een bepaalde kompaskoers (bv. 0,5 nm naar 150°) en moet die zo goed mogelijk volgen door zelf je eigen snelheid te meten. Eens dat je alle kompaskoersen gevolgd hebt, gooi je een boei uit en dan moet je op basis van objecten op de kant de coördinaten van dat punt bepalen. And guess what … WE WON! Na al de miserie van de laatste dagen kunnen we eindelijk eens blij zijn, we zaten 73 meter naast ons punt (om te vergelijken de tweede zat er 132 meter naast en de laatste zo’n kleine 220 kilometer). Onze rechtstreekse concurrenten Quebec en USA eindigden ver achter ons waardoor we terug naar de zesde plaats springen op een kleine 7 punten van Quebec, de top vijf komt opnieuw een stuk dichterbij. Vanboven deed Noord-Ierland een goede zaak en springt over GB naar de eerste plaats.

Jackstay

Opnieuw een wedstrijd die ons goed ligt! Je moet van aan de kant een zak naar de boot brengen, op de boot moet er een object in de zak gebracht worden en deze moet dan weer terug naar de kant gebracht worden. Klinkt vrij eenvoudig, helaas is het dat niet aangezien zo’n kleine honderd mini-regels tussen zitten. We moesten per twee aan de bak en jawel we lootten opnieuw Ierland. Zij vlogen als een duiveltje uit een doosje uit de startblokken, ons manoeuvre was een stuk sneller maar tegen hun roeigeweld was niks te doen. We zetten de tweede tijd neer maar kregen om heel vreemde redenen een penalty waardoor we terugzakten naar een vierde plaats.

1.     Rusland
2.     Denemarken
3.     Ierland
4.     België
5.     Noord-Ierland

Oars and Sails 3

Een Oars and Sails bij geen wind, woehoe! Ik denk dat het ondertussen wel al duidelijk is dat dat absoluut niet in ons voordeel is edoch bleven we tot na de eerste roeirak meedoen voor de tweede plaats (roeirace = Ierland op één). Helaas opnieuw pech, we voeren een zeer scherpe koers en zagen dat het de USA lukte om zo de boei te halen, jammer genoeg kwam Frankrijk naast ons varen en pakten zo onze wind af waardoor we de boei niet haalden en we een extra rak moesten steken waardoor we de kop moesten lossen. We eindigden op een achtste plaats. Gelukkig voor ons werd Quebec gediskwalificeerd waardoor we in het algemeen klassement naar de vijfde plaats doorschoven.

Sailing 2 + Passage Race

Waarom deze twee te samen? Wel heel eenvoudig, de twee zijn qua verhaal ongeveer hetzelfde. Er werd veel wind voorspeld (jeej) zo dus zouden we misschien mee kunnen met de top. Onze starts waren tot twee maal toe fantastisch, we lagen telkens het hoogst en konden bij beide races zeer snel starten. Jammer genoeg ging de wind af en toe gaan liggen en het is ongelooflijk om te zien hoeveel plaats we dan verliezen. Het is alsof we Bradley Wiggins zijn, bij grote wind pakken we de Tour maar bij zwakke wind zijn we Wiggins met een gestolen fiets van een jaar dertig die de Tourmalet probeert te beklimmen. Een nieuwe boot en vooral nieuwe zeilen dringen zich op, we zeilden twee keer onwaarschijnlijk goed wat een zalig gevoel geeft! USA pakte de Sailing Race waardoor ze op gelijke hoogte kwamen van ons, gelukkig voor ons eindigden ze twee plaatsen na ons in de Passage Race.

Final Day

Het is ontzettend spannend! Noord-Ierland staat aan de leiding met zes punten voorsprong op Ierland, Rusland en Groot-Brittanië (met allemaal even veel punten). Wij staan op plaats vijf, met twee punten voorsprong op Quebec en drie op de USA, en willen dit zo houden. Morgen staat de alles beslissende twee mijl roeirace op het programma! De top zes roeit tegen elkaar waardoor iedereen dus meteen zijn einpositie zal kennen, elk van de zes heeft dus zijn eigen doelstelling die ze moeten verwezenlijken waardoor het sowieso een ontzettend beladen race wordt! Gezien de Atlantic Challenge kei hard leeft in Bantry gaat er sowieso zeer veel volk op de been zijn om te komen kijken wat de spanning nog eens extra doet stijgen. Duim voor ons morgen vanaf elf uur!


1 opmerking:

  1. we duimen zeker en vast - alsof jullie meedoen aan de Olympische Spelen ! Ga ervoor. De Coentjes

    BeantwoordenVerwijderen